T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BİNGÖL / MERKEZ - Borsa İstanbul Gözeler Haraba İlkokulu

BESLENME DOSTU OKULUZ

Mrt

Herkesin en büyük arzusu sağlıklı yaş alıp, herhangi bir kronik rahatsızlığı olmadan, yaşlanmak ve zinde bir hayat sürmektir.

Ekm

Okul öncesi dönem olarak adlandırdığımız 0-6 yaş arasındaki çocuklarda 20 adet süt dişi bulunmaktadır. Süt dişleri, bu dönemde mutlaka anne-babalar tarafından temizlenmeli ancak aynı zamanda çocuklara diş fırçalama alışkanlığının da bu dönemde kazandırılması gerekmektedir. Süt dişlerinin sağlıklı olması en az sürekli dişler kadar önemlidir. Süt dişlerinin nasıl olsa düşecekleri düşünülüp oluşan çürüklerin tedavi ettirilmemesi bu dişlerin vaktinden önce kaybedilmesine yol açabilir.

 

Ekm

İştahsız çocuklara beslenme önerileri

İştahsızlığın herhangi bir hastalığa bağlı olmaması durumunda beslenmede yapılacak küçük değişiklikler iştahın ve besin tüketiminin artmasını sağlamaktadır.

Prof. Dr. Nevin Şanlıer; "Çocuğun besin seçmesinde en büyük etken aile bireylerinin besinlere karşı tutumudur. Çocuk aile içinde bir otorite olarak gördüğü babadan, yakın hissederek her türlü zorluğunu çözen anneden ve paylaşma duygularıyla birlikte kıskançlıkla yaklaştığı kardeşlerinden ve de sınırsız toleranslı anneanne, babaanne, dededen etkilenmektedir. Beğenilerinde ve isteksiz davranışlarında onların davranış biçimleri ön plândadır. Aynı zamanda oyun, çocuk için çok çekici olacağından yemek yemeyi unutabilmektedir. Çocuklar yemeklerini yemekten ziyade keşfetmek isterler" diyerek iştahsız çocuklar için bazı tavsiyelerde bulundu:

Eyl

Sayın Velilerimiz, sayfamızda yayınladığımız tavsiye ve dökümanları inceleyebilir ve çocuklarımızın sağlıklı ve dengeli beslenmeleri için abur cuburu tüketmemeleri konusunda bilinçlendirebiliriz.

 

Eyl

Dengeli beslenmenin birinci yolu, düzenli öğünlerdir. Bazı çocuklar, buna uymak istemezler. Yemek, zaman kaybı gibi gelebilir. Bu konuda bazı tedbirler alınabilir.

Eyl

Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2017 yılında yayımlanan " Okulda Sağlığın Korunması ve Geliştirilmesi Programı" uygulama kılavuzuna göre ilimizde bulunan okul müdürlükleri tarafından aile hekimlerinde çok fazla yoğunluk olmayacak şekilde planlama yapılarak mart ayına kadar tüm öğrencilerin muayene olmalarının sağlanması ve aile hekimleri tarafından okullara gönderilecek olan muayene izlem formunun okullarımızda muhafaza edilmesi gerekmektedir.

Eyl

Okulumuz; sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite uygulamaları ile öğrencilerin ve okul çalışanlarının 1 (bir) yılın sonunda sağlıklı ve bilinçli beslenme, düzenli fiziksel aktivite ile sağlıklı bir okul dönemi geçirmeleri ve ailelerinin bu konuda bilinçlenmesini sağlayarak ömür boyu sürecek doğru davranışı kazandırmayı amaçlamaktadır.

 

Eyl

SAĞLIKKLI BESLENİYORUZ.

Eyl

Yeterli ve Dengeli Beslenme Sağlığın Temelidir.1

Beslenme açlık duygusunu bastırmak, karın doyurmak ya da canının çektiği şeyleri yemek içmek değildir.

Beslenme; sağlığı korumak, geliştirmek ve yaşam kalitesini yükseltmek için vücudun gereksinimi olan besin öğelerini yeterli miktarlarda ve uygun zamanlarda almak için bilinçli yapılması gereken bir davranıştır.

 

 

Eyl

Beslenmede, uzmanlar arasomda dahi, birçok konuda ayrışmalar gözlemlemek mümkün. Fakat bazı gerçeklikler var ki, değişecek gibi görünmüyor. Bu gerçeklikleri ve bilimsel bilgileri, beslenmesini önemseyen herkesin bilmesinde fayda var.

Eyl

Sayın Velilerimiz, sayfamızda yayınladığımız tavsiye ve dökümanları inceleyebilir ve çocuklarımızın sağlıklı ve dengeli beslenmeleri için abur cuburu tüketmemeleri konusunda bilinçlendirebiliriz.

Eyl

Ana öğün saatine daha çok var ve midenizden gurultular geliyor. İşte o esnada sağlıklı atıştırmalıkları devreye sokarsanız hem açlığınızı bastırırsınız hem de çok fazla kalori almamış olursunuz. Çünkü şişman insanları dinlediğinizde en çok atıştırmaktan kilo aldıklarını ve genelde de yüksek kalorili besinleri tercih ettiklerini görürsünüz. Bu noktada atıştırmalıkları 'sağlıklı atıştırmalıklar' olarak değiştirdiğinizde kilo vermeyi sağlar ve ideal kilonuzu korumayı başarabilirsiniz. Ara öğünlerinize doğru zamanlarda yerleştireceğiniz  sağlıklı atıştırmalıklarla metabolik hızınız canlı kalırken bir sonraki ana öğüne çok aç olmadan yani çok saldırmadan başlarsınız.

Eyl

Çocuklarda beslenme davranışının gelişimi ve bir alışkanlık haline dönüşmesi, en çok da aile içinde gördükleri ile ilişkilidir. Ailenin sosyal ve ekonomik durumu, gelenek ve görenekleri, çevre koşulları gibi bir çok faktör beslenme davranışının gelişiminde etkendir. Çocukluk döneminde geliştirilen sağlıklı beslenme davranışı sağlıklı bir hayat için de temelleri oluşturacaktır. Çocuklarda beslenme davranışının olumsuz yönde gelişmesi ise ileri yaşlarda  bazı beslenme problemlerinin gelişmesine sebebiyet verebilmektedir. Büyüme ve gelişmenin çok hızlı olduğu çocukluk döneminde beslenmenin yeterli ve dengeli olması çok ama çok önemlidir. Çünkü bu, çocukların ilerde de sağlıklı birer yetişkin olabilmesine katkı sağlayacak en önemli faktörlerden biridir.

Eyl

 

Obezite günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli sağlık sorunları arasında yer almaktadır. Obezite genel olarak bedenin yağ kütlesinin yağsız kütleye oranının aşırı artması sonucu boy uzunluğuna göre vücut ağırlığının arzu edilen düzeyin üstüne çıkmasıdır.

Eyl

Dişlerinizin daha temiz ve sağlıklı olmasını ister misiniz? Cevabınız evet ise bu önerileri okuyun...